Aktiverad bambukol i skönhetsprodukter – hemligheten bakom perfekt hy!
av VIERGE
| 32 visningar

Vi känner till hårt kol, brunkol och torv. Nu är det dags för den orientaliska versionen! Bambukol är på väg att erövra den kosmetiska marknaden. Vilka egenskaper har bambukol, och varför är det en nästan oslagbar produkt?

Namnet avslöjar direkt vilken växt bambukol kommer från. Alla vet att bambu, särskilt unga bambuskott, är rentav ovärderliga när det kommer till kosmetika. De har starka föryngrande egenskaper som ger både hud och hår nytt liv. Fungerar bambukol likadant?

INCI/Ingredienser: Koldamm

Aktiverad bambukol utvinns ur den särskilda mosobambun, som är den snabbast växande förnybara källan i världen. Den växer snabbt upp igen efter att den huggits ner, och växer sig hela 30 meter hög.

Ur en kosmetisk synpunkt är det viktigt att nämna att bambukol är mycket rent samt att det utvinns i en fördelaktig miljö. Den sortens bambu som blir till kol skördas vart femte år och karboniseras i 1 000 graders värme innan den mals ner till ett fint damm.

Aktiverad bambukol: Kosmetiska egenskaper

Det finns en anledning till att bambukol kallas för den svarta diamanten. Hemligheten ligger i den unika, ojämförbara förmågan att binda skadliga ämnen (adsorption).

Kort sagt kan aktiverad bambukol samla upp (och avlägsna) alla toxiner som samlats i huden, rengöra huden, samt desinficera och läka sår (även akne). Resultatet blir perfekt rengjord, len och lättare hy.

En annan stor fördel är att bambukol kan absorbera obehagliga dofter och kroppsvätskor utan att störa hudens naturliga skyddande lager. Det är alltså perfekt för tilltäppt hy som producerar för mycket talg, till exempel hos personer med oljig hårbotten eller mjäll.

Kolets förmåga att effektivt rengöra hudens porer och sedan försegla dem är ytterligare en fördel. Vid regelbunden användning blir ansiktet rengjort på djupet och får ett synbart förbättrat utseende. Rengjord, perfekt hy utan orenheter, pigmentfläckar och öppna porer – det är vad du får om du väljer produkter med aktiverad bambukol.

Aktiverad bambukol i skönhetsprodukter

Vilka produkter med bambu ska vi satsa på för att få läcker volym i håret och drömlik hy? Jo, först och främst ska vi såklart välja så naturliga produkter som möjligt. Om du söker ett micellärvatten eller en ansiktskräm med bambu bör du kontrollera att den inte innehåller akneframkallande ämnen, parabener eller alkohol. Dessa stör nämligen molekylerna i kolet och försämrar drastiskt dess förmåga att fånga upp skadliga ämnen.

Vilka är de mest effektiva produkterna med aktiverad kol? Jo, de rengörande produkterna och svarta ansiktsmaskerna som är en perfekt rengörande behandling för huden. De avlägsnar överflödigt talg och förseglar porerna. En behandling i veckan räcker gott och väl.

En annan utmärkt lösning – särskilt för de som bor i storstäder där luften är sämre – är att köpa en återfuktande produkt med aktiverad bambukol. Den avlägsnar toxiner och orenheter, och har en mattgörande effekt som håller i upp till 24 timmar. Dessutom är det en perfekt antioxidant!