Kosmetisk lera: Egenskaper, sorter och användning

Det blir allt vanligare med naturliga ingredienser i produkter som vårdar huden och håret. Kosmetisk lera är ett perfekt exempel eftersom den har flera olika användningsområden. Det bästa av allt är att vi kan blanda leran med andra kosmetiska produkter för att förstärka dess egenskaper och därmed förbättra hudens och hårets skick. Vilka sorters lera finns det, och vilka fördelar har de?

Vad är kosmetisk lera?

Kosmetisk lera (kaolinit) är en mineral med makroelement och mikroelement (silikon, kalcium, magnesium, kalium, järn, fosfor, zink, koppar och selen). Kosmetisk lera av högsta kvalitet består till 95 % av aktiva ingredienser. Om du bestämmer dig för att köpa en sådan behöver du kontrollera att den inte innehåller doftämnen, konserveringsämnen eller andra negativa ämnen som kan påverka lerans effektivitet. Lerans färg är också viktig att ha i åtanke, eftersom varje färg har olika fördelar för håret och huden.

Kosmetisk lera: Egenskaper och sorter

 1. Grön lera har sin färg tack vare den stora mängden divalent järn. Leran utvinns från flinta och aluminium i Frankrike och verkar allra bäst på oljig hy, kombinations hy, och hud som drabbats av akne, eksem eller psoriasis. Grön lera har desinficerande, lugnande, avfettande och rengörande egenskaper. Leran passar inte känslig eller torr hy, men fungerar däremot mycket bra på mogen hy då den minskar rynkornas synlighet.
 2. Röd lera har liknande egenskaper, men fungerar mildare än sin gröna variant. Röd lera absorberar talg och orenheter, stärker blodkärlen, och motverkar rodnad på grund av akne. Leran passar oljig hy, känslig hy och hy med synlig blodkärl. Detta gör att huden får en len och fräsch känsla.
 3. Gul lera skiljer sig från röd lera på ett enda sätt: innehållet av järnoxid. Här finns den i mycket högre utsträckning, och med mycket mer valens. Leran passar oljig hy, kombinationshy, hy med akne, och åldrande hy.
 4. Vit lera, även känd som vit kaolinlera, har sammandragande, vårdande och läkande egenskaper. Detta gör att den passar torr och känslig hud. Leran ger huden lindring, främjar läkande av sår och ger huden en jämnare ton. Vit lera finns i form av jordansk lera (perfekt för kompresser mot celluliter) och rysk lera från Anapa. Den senare versionen stimulerar hudens kollagenproduktion, har en skonsamt exfolierande effekt, och minskar rynkornas synlighet.
 5. Rosa lera är en kombination av röd och vit lera, i proportionerna 1:2. Denna lera rekommenderas till personer med känslig, ömtålig hy och till allergiker. Leran lugnar trött hy samt rengör porerna och minskar deras synlighet.
 6. Blå bentonitlera passar oljig hy, aknedrabad hy, hudinflammationer, eksem och psoriasis. Leran absorberar, jämnar ut rynkor och minskar celluliters synlighet. Dessutom förser den huden med syre och gör hyn ljusare och fastare.
 7. Rhassoul, eller röd marockansk lera, är ett brunröd med starkt absorberande egenskaper. Denna lera passar personer med oljig hy och akne. Leran reglerar talgkörtlarnas produktion, har en mattgörande effekt, och ger huden en fräschare look. Dessutom motverkar den håravfall, vilket gör leran till en revolutionerande produkt för hår och hårbotten.
 8. Ljusgul lera (”fuller’s earth”) är rik på mineraler och har avfettande egenskaper. Därför passar den personer med oljig hy och akne. Leran gör huden ljusare, ger en fin lyster, motverkar pigmentfläckar och jämnar ut hudtonen.
 9. Kanadensisk glaciärlera är en skonsam lera som passar flera olika hudtyper. Leran återfuktar, fyller på mikronäringsämnen, stimulerar blodflödet, mjukgör och jämnar ut hudtonen.
 10. Svart lera utvinns ur Döda havet. Precis som grön lera kan den rengöra hudens porer. Därför passar den oljig hy, oren hy, hy med akne, hy som producerar för mycket talg, och personer med för mycket olja i T-zonen.
 11. Lila lera liknar röd lera till egenskaperna. Tack vare sin färg används lila lera i färgterapi. Den gör huden mjukare och lenare, samt ger den en finare lyster. Produkten är framtagen för torr hud och normalhy.

Kosmetisk lera – hur använder man den?

Blanda kosmetisk lera med vatten, blomstervatten eller en annan flytande produkt. Applicera masken i ansiktet, halsen och urringningen, samt på diverse små skönhetsfel. Var noga med att inte låta leran torka fast på huden. Kosmetisk lera kan även användas som tandkräm eller schampo, och naturligtvis tillsättas i ett skönt bad! Skölj bort lermasken med ljummet vatten.

DIY: Kosmetisk lermask

För att göra en lermask behöver du lera i puderform, termalvatten eller blomstervatten, en skål, och ett köksredskap i trä eller plast som du kan röra runt med. Du kan även tillsätta honung, yoghurt eller essentiell olja. Dessa ingredienser får produkten att fungera bättre och ger den ännu fler goda egenskaper. Blanda leran med vätskan, i proportionerna 1:1, och applicera masken i ansiktet. Låt den verka i cirka tio minuter innan du tvättar bort den. Avsluta med att använda en toner och en återfuktande produkt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nästa artikel

Var, hur, och varför bör man använda highlightern Skinflash Dior?

tor jul 23 , 2015
Highlighters är generellt sett extremt praktiska och användbara kosmetiska produkter. Med hjälp av dessa ser huden i ansiktet större, sötare, och självklart hälsosammare ut. Ögonen ser dessutom fylligare ut och du får ett mer uttryckligt ansikte. Vet du var, hur, och varför du bör använda highlightern Skinflash Dior? Highlightern Skinflash […]