Kvällsrutin för ansiktsrengöring

En god kvällsrutin för ansiktsrengöring är mycket viktigt, eftersom huden bäst återhämtar sig undernatten. Det är därför hudens skick försämras så drastiskt om vi sover med smink på. För att ha en hälsosam hy så länge som möjligt behöver vi följa vissa regler. Hur bör din kvällsrutin för ansiktsrengöring se ut?

Noggrann sminkborttagning

Vår kvällsrutin för hudvård bör fokusera på noggrann sminkborttagning. För att tvätta bort allt smink och liknande produkter bör vi använda micellärvatten eller ”oil cleansing method.” Båda dessa alternativ har sina fördelar: micellärvatten är ovanligt milt, medan OCM är mycket effektivt ur ett rent fysiskt perspektiv. Den senare metoden innebär att man rengör huden med olja – att man löser upp olja med olja. Tvätta huden ända tills bomullsrondellen är helt ren. Det spelar ingen roll hur utmattande dagen har varit. Noggrann sminkborttagning är helt enkelt ett måste. Först efter sminkborttagningen kan du gå vidare till nästa steg: rengöring. Välj gärna en alkoholfri produkt, då alkohol gör huden mycket torrare.

Exfoliering för ansiktet

Regelbunden exfoliering är ett annat måste i din kvällsrutin. En gång i veckan räcker för de flesta människor. Både köpta och hemmagjorda produkter fungerar. Du kan till exempel göra en ansiktsskrubb med kaffe och ansiktsrengöring eller socker. Kom alltid ihåg att göra ett allergitest först. I många fall känner vi nämligen inte till våra allergier. Om du upplever problem kan du sluta använda skrubb och ersätta den med enzymatisk exfoliering.

Ansiktskräm

På natten ökar vår kroppstemperatur, vilket leder till att huden lättare kan absorbera olika näringsämnen. Det är därför det är så viktigt att applicera rätt kräm. Välj en produkt av god kvalitet, med stort innehåll av koncentrerade vårdande ämnen. Din hudtyp och din ålder är förstås två viktiga saker att ha i åtanke.

Massage för ansiktet, halsen och bröstet

Massage, särskilt på så ömtåliga kroppsdelar, är både skönt och kan motverka åldrande och rynkor. Därför kan du med fördel tillbringa ett par minuter med att massera dig själv varje kväll.

Sömn

Regelbunden sömn är lika viktigt som att välja rätt produkter och massage, om inte ännu viktigare. Vi behöver 7 – 8 timmars sömn varje dag. Om vi sover mindre ökar produktionen av prolaktin, vilket i sin tur ökar risken för akne.

Smarta tips för kvällsrutinen

Här några trick som underlättar kvällsrutinen och ger dig en hälsosammare hy.

Applicera en återfuktande kräm direkt efter att du har badat eller duschat. Huden förlorar nämligen större delen av sin fuktnivå efter duschen. Ju snabbare du använder krämen, desto mindre effekt får processen.

En gång i veckan, när du har exfolierat ansiktet, kan du applicera ett tjockt lager olja eller kosmetiskt smör. Den här sortens mask hindrar nämligen huden från att torkas ut. Välj en kräm med stort innehåll vitamin A och C, samt med reparerande protein. Vitamin och mikronäringsämnen håller sig aktiva längre om du applicerar dem på kvällen än på dagen. Detta beror på att solljus snabbt förstör dem.

Om du lider av akne kan du byta örngott varje dag. Akne beror i många fall på bakterier, och dessa samlas på örngottet och därmed i ansiktet. Att ha ett smutsigt örngott är alltså ett perfekt sätt att drabbas av akne.

Starka serum eller masker kan vara ett bra val på kvällen. På dagtid är de svårare att använda, eftersom de inte direkt fungerar som en primer. Använd gärna produkter som motverkar åldrande på kvällen, eftersom de innehåller aktiva ämnen (retinol, koenzym Q10 eller reparerande protein) som fungerar mer effektivt när vi sover.

Massera skonsamt huden under ögonen på kvällen. På så sätt främjar du lymfflödet och minskar risken för svullna ögon. Skönhetsbehandlingar som en avslappnande massage, microdermabrasion och exfoliering är perfekta att utföra på kvällstid. På så sätt hinner huden vila och komma i bra form till morgondagen.

Använd gärna avslappnade dofter på kvällen. Lavendel, gräs, havsvatten, citrus och kakao är utmärkta exempel. Ett bubbelbad doftar så gott att det på egen hand kan göra dig på bra humör. Kom ihåg att ditt humör – oavsett om det är gott eller ont – speglas i huden.

Drick ett glas vatten innan du somnar för att huden inte ska torka ut under natten. Undvik däremot att bli proppmätt. Om du är jättehungrig kan du äta ett lätt mellanmål. Kryddstark mat stör magen och försämrar hudens skick.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nästa artikel

Bästa behandlingen för mogen hy. Ta farväl av rynkor!

tis jan 21 , 2020
Mogen hy kan vara minst sagt besvärlig. För att bevara dess elasticitet och återfuktning krävs särskild omvårdnad. Vilka behandlingar för mogen hy bör vi prova för att dölja ålderstecken och få tillbaka en gnutta av vår ungdom? Vissa kanske blir förvånade av att inse att begreppet ”mogen hy” syftar på […]