Måste jag undvika palmolja i kosmetika?

Palmolja är en omtvistad ingrediens som ofta anges som en ingrediens på kosmetika. Dess status som en potentiell miljöboven orsakar stor debatt. Förstå vad det är, varför du bör undvika det, och din alternativa för att använda kosmetika som är grön både för miljön och för dig själv.

Vad är palmolja?

Palmolja är ett växtbaserat oljeprodukt som tillverkas från fröna av olika palmträd, som olika arter av Elaeis guineensis. Träden kan föröka, fortsätta att producera livscykeln eller växa tillbaka efter skörden. Det är en extremt versatil produkt som används i allt, från matlagning till råvaror för biodrivmedel.

Palmolja blir ofta förväxlat med kokosolja eftersom de två oljorna har liknande egenskaper och har liknande användningsområden. Skillnaden mellan de två är att palmolja beskrivs som ett ”grönt guld” då det är billigare och ger mer energi och produktion per hektar än andra utsädesoljeprodukter.

Vad är det för problem med palmolja?

Palmolja är ett hot mot ekosystem. För att kunna skörda oljan krävs det att miljöer som mangroveträskogar, regnskogar, sumpmarker och öppna gräsmarker förstörs för att skapa större plats. Detta leder till att djur, som orangutanger, tiger och elefanter förlorar sina hem och matkällor, vilket är ett enormt stort hot mot vår planets naturliga ekosystem.

Palmoljan är inte bara ett problem för miljön utan har också konstaterats vara skadlig för vår hälsa. Palmolja används igenom hela kosmetika- och hygienindustrin som en ingrediens och innehåller tungmetaller och giftiga ämnen som kan irritera huden och öka risken för hudåkommor. Det finns också bevis för att visst innehåll i palmolja kan leda till övervikt när det regelbundet intas.

Vad är ett bättre alternativ?

Om du är ute efter alternativ som är bättre för miljön och din hälsa, bör du välja produkter som är fria från palmolja. Även om många leverantörer startat processer för att hålla palmoljsproduktionen ansvarig, är det säkrast att välja produkter som helt är fria från palmolja. Några alternativ är kokosolja, Olivolja, Shea smör, majsstärkelse, sockerrör och solrosolja.

Du bör också leta efter produkter som är naturliga och innehåller naturliga ingredienser som eteriska oljor och olika typer av örter och blommor. De lila symbolen på din förpackning betyder naturlig ekologisk kosmetika och är ett tecken på att din produkt är fri från palmolja, parabener, färgämnen, syntetiska dofter, sulfater och petroleumbaserade ingredienser. Dessa produkter är mycket fördelaktiga eftersom de är säkrare för din hälsa, samt för miljön.

Slutsats

Konsumenter som letar efter alternativ till palmolja bör se efter ekologiska produkter innehållande naturliga ingredienser som är fria från giftiga ämnen och parabener. Att investera i sådana produkter är en viktig och kraftfull handling för att förändra industrin och hjälpa till att skydda miljön. Ett naturligt och organiskt val är ett sätt för dig att både ta reda på vad du stoppar i din kropp och göra världen en bättre plats.

Nästa artikel

Ögonfransförlust - orsaker och korrigerande åtgärder

mån okt 16 , 2023
Överdriven ögonfransförlust är ett mycket vanligt problem bland kvinnor. Vi verkar vara ute efter sätt att stärka dem, medan förebyggande är nyckeln. Ta reda på vad som orsakar ögonfransförlust och börja din kamp för ett vackert utseende! Ögonfransar är mycket känsliga hår. Det finns många faktorer som kan skada dem […]