De vanligaste misstagen i hudvård för ansiktet

Alla kvinnor, även de som begår misstagen, vet att det värsta man kan göra (gällande skönhet) är att somna med smink på. Detta är dock bara ett av många misstag. Vissa av dem begår vi utan att veta om det. Därför har vi tagit fram en lista på ovanor som måste upphöra så fort som möjligt, åtminstone om du vill ha vacker och felfri hy.

Ingen sminkborttagning, eller påskyndad sminkborttagning

Efter en lång och stressig dag har många kvinnor varken tid eller lust att rengöra huden ordentligt. Regelbunden lathet påverkar dock hudens skick och utseende. Med tiden förlorar hyn sin lyster och blir sträv. För att undvika detta, och för att porerna inte ska täppas ihop, räcker det med ett par minuters rengöring innan du går och lägger dig. Rengjord hy har dessutom lättare att absorbera de aktiva ingredienserna i kosmetika gjord för att vårda huden.

Felaktigt utvald sminkborttagning

När du väljer sminkborttagning bör du alltid välja en kosmetika framtagen för att tvätta bort foundation, ögonskugga och mascara ordentligt. Olja som är mer effektivt och skonsamt mot huden än en rengörande mjölk eller lotion är det bättre alternativet. Vid sminkborttagning kan du skonsamt massera ansiktet för att stimulera cirkulationen på mikronivå. Tvätta sedan ansiktet med en skum eller gel som passar just din hudtyp.

Kosmetika som inte passar din hudtyp

Det är inte bara din sminkborttagning ska inte bara uppfylla hudens behov. Du behöver ha dem i åtanke varje gång du väljer kosmetika. Om du vill kunna rengöra, återfukta och skydda huden ordentligt måste du identifiera dess typ.

För att hitta kosmetika som passar torr hy, oljig hy, kombinationshy, känslig hud, hud med synliga blodkärl, uttorkad hy, eller hud med acne bör vi titta på vad produkten egentligen består av.

En känslig hy bör till exempel rengöras med micellärvatten, eftersom detta rengör huden på ett sätt som inte skadar dess naturliga skyddsbarriär. Känslig hy återfuktas bäst med ett panthenolbaserat balsam som lindrar irritation och snabbar på hudens förnyelse, samt med silikon som skyddar det naturliga hydrolipida lagret. För att vårda hud med synliga blodkärl rekommenderas främst kosmetika som berikats med zink (antiinflammatoriskt), trollhassel (förnyar och förbättrar hudens blodcirkulation), havsalger (med stärkande och lugnande egenskaper) samt rutin (som minskar blodkärlens skörhet). Kosmetika med antibakteriella egenskaper passar dock bättre för hud med akne.

Brist på toner

Man kan helt enkelt inte hoppa över det här steget, eftersom toner rengör huden från orenheter, fräschar upp den, och återställer dess pH-balans.

Sminkning i fel ordning

Kosmetika ska appliceras i en strikt ordning: först det lätta, och sedan det tyngre. Börja med den vattenbaserade kosmetikan, och fortsätt med olja. Sedan kan du ta serum, och sedan krämer. Kosmetikans effektivitet avgörs inte bara av dess sammansättning utan också av vilken ordning du applicerar dem i.

Du använder bara kräm med UV-filter på sommaren

Huden utsätts för UV-strålar även på molniga dagar, oavsett om du är utomhus eller inomhus. Inomhus utsätts vi nämligen för fluorescerande lampor som påverkar huden negativt. Om du regelbundet använder produkter med UV-filter åldras huden långsammare och risken för missfärgningar minskar.

Klämma finnar

De flesta av oss gör det trots att vi vet hur dåligt det är för huden. Denna ovana kan skada huden och ge permanenta ärr. Att klämma finnar kan leda till inflammationer och rodnad. Huden blir irriterad och mer exponerad för bakterier, infektioner och missfärgningar.

Ingen exfoliering

Om du har känslig hud, brustna blodkärl eller irriterad hy behöver du inte sluta exfoliera dig. Varje hudtyp behöver exfolieras. Nyckeln är att välja rätt slags kosmetika. Du kan välja bland mekaniska, enzymatiska och masker.

Ingen kräm för huden under ögonen

Huden under ögonen är den tunnaste. Den åldras snabbast, och behöver därmed särskild omvårdnad. En noga utvald och applicerad kräm kan ge tillbaka lystern och få dig att se fräschare ut. Krämer för huden under ögonen bör innehålla hyaluronsyra (som återfuktar), retinol (som stimulerar huden att förnya sig) och koenzym Q10 (som främjar hudens fasthet). Kosmetika för ögonen som berikas med protein, ceramider och sojaextrakt har också en bra effekt. Faktum är att du inte behöver hålla dig till krämer. Gel och emulsion med vitamin C, E och extrakt från aloe är också en bra idé.

För mycket kosmetika på samma gång

Enligt dermatologer ska omvårdnad bestå av tre steg: rengöring, toner, och återfuktning. Istället för att testa en miljon produkter samtidigt bör du därför satsa på en enda rengörande gel av god kvalitet, en enda toner, och en enda återfuktande kräm. Kom ihåg att alla dessa kosmetiska produkter ska passa just din hudtyp. Tonern kan gott ersätta micellärbaserad rengörande kosmetika.

Du kan också använda ansiktsmasker, men bara ibland. Absolut inte på daglig basis! Denna regel gäller även skrubb.

Användning av ”för duktig” kosmetika

Om du lockas av ”allt i ett”-produkter bör du komma ihåg att det som påstår sig kunna bota allt förmodligen inte kan någonting. En enda kosmetisk produkt kan inte bota akne, återfukta huden, och motverka rynkor på samma gång. Tvärtom kommer du förmodligen få irriterad hud snarare än en mirakulös förändring.

Smink på gymmet

Alla kvinnor vill inte visa sig offentligt utan smink, men det kan vara värt att ändå försöka ibland. Till och med mineralsmink som inte täpper till porerna kan försämra hudens skick när det kommer i kontakt med smink. Det kan till och med orsaka akne. Kom därför ihåg att ha med dig sminkborttagning i form av servetter och tvätta bort sminket innan du ska träna. Om du verkligen behöver färgad kosmetika kan du satsa på en vattenfast mascara.

Ohälsosam livsstil

Inte ens den bästa kosmetikan kan ge dig vacker, felfri och ungdomlig hud om du inte samtidigt äter en hälsosam kost med mycket frukt och grönsaker. Undvik stress och stimulanter, träna på ett hälsosamt sätt (gärna utomhus) och se till att sova ordentligt varje kväll. Du bör också dricka minst två liter rent vatten varje dag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nästa artikel

Kosmetisk lera: Egenskaper, sorter och användning

tis feb 18 , 2020
Det blir allt vanligare med naturliga ingredienser i produkter som vårdar huden och håret. Kosmetisk lera är ett perfekt exempel eftersom den har flera olika användningsområden. Det bästa av allt är att vi kan blanda leran med andra kosmetiska produkter för att förstärka dess egenskaper och därmed förbättra hudens och […]